ΜΗΧΑΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

dreams

Του Βασίλη Σάιτ

Γιατί κοιμόμαστε;
Όχι, δεν είναι ρητορικό, φιλοσοφικό ή υπαρξιακό ερώτημα, ούτε καν κοινωνικό σχόλιο. Είναι μια γνήσια απορία που βασανίζει εδώ και πολλά χρόνια τους επιστήμονες. Γνωρίζουν τις επιπτώσεις της αϋπνίας (στρες, παραισθήσεις και στο τέλος θάνατος), όμως για κάποιον λόγο τους διαφεύγει η ακριβής χρησιμότητα στη βιολογική λειτουργία του σώματος.
Και δεν είμαστε μόνο εμείς οι άνθρωποι που έχουμε ανάγκη τον ύπνο. Σχεδόν κάθε έμβιος οργανισμός στον πλανήτη έχει τη δική του διαδικασία ύπνωσης, ενώ δεν είναι και σπάνιες οι περιπτώσεις πλασμάτων που πέφτουν κυριολεκτικά σε λήθαργο για πολύ μεγάλο διάστημα, όπως οι αρκούδες ή τα φίδια.
Αν ψάξει κάποιος στο Ίντερνετ, θα ανακαλύψει μια ιστορία για κάποια Ρωσικά πειράματα που έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του`40, επάνω σε φυλακισμένους αντιφρονούντες του κομμουνιστικού καθεστώτος Υποτίθεται πως κάποιο αέριο διοχετεύονταν στους θαλάμους που ήταν έγκλειστοι και αυτό τους κρατούσε άυπνους για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα αποτελέσματα ήταν φρικτά. Αλληλοεξόντωση, κανιβαλισμός, αυτοτραυματισμοί μέχρι θανάτου. Εκ των υστέρων βέβαια αποδείχτηκε πως η συγκεκριμένη ιστορία ήταν ένα ακόμα hoax, όμως η απορία για το τι μπορεί πραγματικά να προκαλέσει παρατεταμένο διάστημα αϋπνίας σε έναν άνθρωπο, είχε ήδη λυθεί από τη δεκαετία του`60 όταν ένας φοιτητής δέχθηκε εθελοντικά να λάβει μέρος σε ένα τέτοιο πείραμα. Έμεινε ξάγρυπνος επί 11 συνεχόμενες ημέρες και παρουσίασε όλα τα γνωστά συμπτώματα, όπως απώλεια μνήμης, αλλαγές στη συμπεριφορά, παράνοια, παραισθήσεις, αλλαγές στο γνωστικό πεδίο. Το πείραμα διακόπηκε όταν οι επιστήμονες κατάλαβαν πως αν συνεχίζονταν μπορεί να επέφερε δραματικά αποτελέσματα. Κάτι που ευτυχώς δεν συνέβη στον 18χρονο Randy Gardner, όμως ας μην ξεχνάμε πως βρίσκονταν σε ελεγχόμενο περιβάλλον, κάτω υπό την εποπτεία και τη φροντίδα γιατρών, ενώ δεν υποβλήθηκε σε έντονες σωματικές δραστηριότητες. Γιατί αν κάποιος προσέθετε και την κόπωση στο πείραμα, αμφιβάλλω αν θα άντεχε πάνω από 4 μέρες. Το ίδιο του το σύστημα θα κατέρρεε για να τον προφυλάξει από μόνιμες και ανεπανόρθωτες ζημιές στον οργανισμό του.
Είναι λοιπόν τόσο σημαντικός ο ύπνος; Και γιατί;

Πειραμάτων συνέχεια…

Πολλές θεωρίες έχουν εκφραστεί κατά καιρούς, όμως απάντηση έδωσε πρόσφατα η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, μετά από μια σειρά πειραμάτων σε ποντίκια Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο διάχυσης τετραμεθυλαμμωνίου υγρού (γνωστό με τη συντομογραφία ΤΜΑ, βοηθάει στην ιονοφόρηση ή την μαγνητική τομογραφία σε τρωκτικά) και τη χρήση πολυφωτονικών μικροσκοπίων (έχουν τη δυνατότητα να κάνουν real time παρατηρήσεις στις αντιδράσεις των κυττάρων), μπόρεσαν να «εισχωρήσουν» στις εγκεφαλικές δραστηριότητες ενός ποντικιού που βρίσκεται σε αναισθησία ή φυσική ύπνωση..
Παρατήρησαν λοιπόν πως κατά τη διάρκεια του ύπνου, αυξήθηκε κατά 60% η χωρητικότητα των ενδιάμεσων κενών, εκεί που ρέει το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, κάνοντας τη ροή του ευκολότερη. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για την υγεία μας;
Τεράστιας σημασίας, αν σκεφτούμε πως ο εγκέφαλος μας πλέει μέσα σε αυτό το υγρό, το οποίο τον τροφοδοτεί με όλα τις απαραίτητες ουσίες για να παραμένει λειτουργικός.
Όμως, οι καθημερινές μας νοητικές και βιολογικές δραστηριότητες παράγουν διάφορες τοξίνες που αλλάζουν την βιοχημική σύσταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ). Η διαδικασία του ύπνου λοιπόν είναι απαραίτητη ώστε αυτές οι τοξίνες να απομακρυνθούν από τους διαδρόμους που κυλάει το ΕΝΥ.
Βέβαια, δεν είναι η μόνη εργασία που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του ύπνου μας.

Εκκαθάριση και Ανασυγκρότηση του βιοκομπιούτερ

Στον υπολογιστή σας υπάρχουν δυο λειτουργίες οι οποίες αν δεν γίνονται σε κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, τότε θα έχετε προβλήματα στην ταχύτητα, τη μνήμη και την επεξεργασία των διαφόρων εργασιών. Ονομάζονται Εκκαθάριση Δίσκου και Ανασυγκρότηση Δίσκων. Πιθανώς θα τις γνωρίζετε οι περισσότεροι. Στην Εκκαθάριση απομακρύνονται αρχεία τα οποία δεν είναι απαραίτητα και συμπιέζονται άλλα ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος στους σκληρούς δίσκους. Στην Ανασυγκρότηση, εντοπίζονται αρχεία που θεωρούνται ως κατακερματισμένα ή κατεστραμμένα και είτε αφαιρούνται, είτε μπαίνουν σε φακέλους και σωστή διάταξη προκειμένου να γίνουν λειτουργικά..
Αυτές τις δυο διαδικασίες λοιπόν κάνει και ο εγκέφαλος μας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Από την μια πλευρά εκκαθάριση των τοξινών για άνοιγμα των διαδρόμων και από την άλλη ανασυγκροτεί τις διάφορες πληροφορίες και ερεθίσματα που λάβαμε από τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Για την σημαντικότητα της εκκαθάρισης μιλήσαμε παραπάνω, για την ανασυγκρότηση όμως θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο να την αναλύσουμε, γιατί μας οδηγεί σε διάφορα παράξενα μονοπάτια. Περί εγκεφαλικών δραστηριοτήτων μιλάμε άλλωστε…

Εγκέφαλος σε εγρήγορση, σώμα σε αδράνεια

Ήταν κάποτε κοινή πεποίθηση πως κατά τη διάρκεια του ύπνου αναστέλλονται όλες οι βιολογικές και διανοητικές λειτουργίες του σώματος μας, με την απλή εξήγηση ότι «ξεκουράζονται». Ενδιαφέρουσα λέξη αυτή. Ξε-κούραση. Αποβάλλουμε δηλαδή την κούραση. Ξεκουμπίδια της λέμε. Όμως τα τελευταία χρόνια έχουμε, με τη βοήθεια της επιστήμης, μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων. Ο οργανισμός στην ουσία δεν ξεκουράζεται ποτέ. Αν σταματήσει για ένα λεπτό να ξαποστάσει, θα αρχίσουν τα προβλήματα. Είναι ένας οργανισμός σε διαρκή κίνηση, μόνο που μεταβάλλεται ο ρυθμός των δραστηριοτήτων του.
Για παράδειγμα, ενώ όπως είπαμε παραπάνω, ο εγκέφαλος ανασυγκροτείται και αυτοκαθαρίζεται την ώρα που εμείς κοιμόμαστε, το υπόλοιπο σώμα εκτελεί αυτές τις λειτουργίες, μέσω των λεμφικών αδένων όταν είμαστε ξύπνιοι. Κάθε φυσική ανάγκη του σώματος μας εξυπηρετείται τις στιγμές που είμαστε σε κίνηση. Δεν μπορούμε ούτε να φάμε, ούτε να πιούμε (και κατ` επέκτασιν να μεταβολίσουμε την ενέργεια που παίρνουμε από την τροφή και το νερό), ούτε να εργαστούμε κοιμισμένοι. Εδώ απαιτείται η πλήρης συνεργασία σώματος και εγκεφάλου, με τον εγκέφαλο να ρυθμίζει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), το οποίο κινεί το σώμα.
Αυτονόητα τα παραπάνω, όμως όσα συμβαίνουν στην διάρκεια του ύπνου, κάθε άλλο παρά αυτονόητα μπορούν να θεωρηθούν.
Όταν λοιπόν ξαπλώσουμε κουρασμένοι στο κρεβατάκι μας για να απολαύσουμε λίγη «ξε-κούραση», σταδιακά ο εγκέφαλος μας αρχίζει να αποσυνδέεται από το υπόλοιπο σώμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το σώμα μας δεν μεταδίδει πλέον ερεθίσματα στον εγκέφαλο, τυφλωνόμαστε, κουφαινόμαστε, και γενικότερα όλες οι αισθήσεις μας νεκρώνουν προσωρινά. Τότε ακριβώς, αφού απαλλαγεί ο εγκέφαλος μας από τις υποχρεώσεις του απέναντι στο σώμα, στρέφεται αποκλειστικά στα δικά του diagnostics, την εκκαθάριση και την ανασυγκρότηση. It’s show time!

Ο «τρελαμένος» μοντέρ…

Ο εγκέφαλος μας δεν κοιμάται ποτέ. Πάντοτε έχει μια εργασία να κάνει, ακόμα και όταν εμείς νομίζουμε πως αναπαύεται. Η ανασυγκρότηση είναι ίσως η πιο περίπλοκη ασυνείδητη διεργασία που πραγματοποιεί. Σκεφτείτε λίγο.
Κατά την διάρκεια που βρισκόμαστε σε εγρήγορση (αυτό συμπεριλαμβάνει και τα δυο πρώτα στάδια του ύπνου), δεχόμαστε έναν ποικίλο αριθμό ερεθισμάτων και πληροφοριών, που εν μέρει τους επεξεργάζονται στο συνειδητό κομμάτι του εγκεφάλου μας. Το μεγαλύτερο κομμάτι τους όμως, παραμένει αποθηκευμένο σε μια άγνωστη περιοχή που δεν έχουμε πρόσβαση. Στο Ασυνείδητο. Εκεί γίνεται η επεξεργασία και η ταξινόμηση τους με διαφορετικό τρόπο και κάτω από διαφορετικό πρίσμα. Δημιουργούνται δίκτυα γνώσης με βάση τα συμπεράσματα που βγάζουμε από την ασυνείδητη επεξεργασία τους. Και αυτά τελικά βρίσκουν τον τρόπο να μας ενημερώσουν για την ύπαρξη τους. Πως; Μα μέσω των ονείρων!
Ψυχολόγοι ψυχίατροι και νευροεπιστήμονες διαφωνούν σε πολλά ζητήματα, καθώς ο καθένας τα εξετάζει κάτω από το γνωστικό πρίσμα της δικής του επιστήμης. Όμως σε ένα σημείο συγκλίνουν ξεκάθαρα οι απόψεις τους. Τα όνειρα μας είναι το μέσον που χρησιμοποιεί το Ασυνείδητο για να μας μεταδώσει πληροφορίες και γνώσεις που για κάποιον λόγο δεν έγιναν αποδεκτές από το συνειδητό. Όλα αυτά τα αλλόκοτα όνειρα που βλέπουμε και δεν μπορούμε ούτε να τα ερμηνεύσουμε, ούτε καν να τα θυμηθούμε, προέρχονται από το πιο βαθύ και ανεξερεύνητο μέρος της ύπαρξης μας. Η ανασυγκρότηση που λέγαμε, είναι μια διαδικασία μυστηριώδης που αφήνει πολλά ερωτηματικά ως προς τον τρόπο με τον οποίο γίνεται. Ποιες πληροφορίες αποφασίζει να επεξεργαστεί και ποιες να απορρίψει; Και γιατί; Μια σύγκρουση μεταξύ συναισθημάτων, ιδεοληψιών, επιθυμιών, αναγκών, που λαμβάνει χώρα την ώρα που εμείς νομίζουμε ότι κοιμόμαστε!
Αυτή η επική μάχη που μαίνεται στο ασυνείδητο μας, εκφράζεται μέσα από δυνατές εικόνες διαμέσου των ονείρων. Κάποια όνειρα είναι απλώς ακατανόητα, ενώ άλλα έχουν ένα είδος ειρμού και μια σχεδόν λογική πλοκή, σε σημείο που μας δίνουν την εντύπωση πως παρακολουθούμε μια πολύ παράξενη ταινία. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει! Υπάρχει ένας τρελαμένος μοντέρ μέσα στο κεφάλι μας που παίρνει κομμάτια από εδώ, κομμάτια από εκεί, τα ενώνει με τον τρόπο που αυτός θεωρεί ταιριαστό και μας παρουσιάζει φιλμάκια μικρού ή μεγάλου μήκους, ανάλογα με τα δεδομένα που επεξεργάζεται κάθε φορά.
Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως αυτός είναι ίσως ο πιο ανώδυνος τρόπος συγκομιδής και αποκομιδής πληροφοριών και γνώσεων, που κατέχουμε ήδη, αλλά δεν μπορούμε να τις αντιληφθούμε συνειδητά.
Κάπου εδώ γεννάται ένα άλλο μεγάλο ερώτημα όμως….

Μηχανή Παραγωγής Εναλλακτικής Πραγματικότητας (Μ.Π.Ε.Π.)

Σε τι βαθμό επηρεάζουν τα όνειρα την πραγματικότητα; Σίγουρα είμαστε ήδη υποψιασμένοι για την (αλληλ)επίδραση τους με τον συνειδητό κόσμο στον οποίον ζούμε από τη στιγμή που ανοίγουμε τα μάτια μας μέχρι που τα κλείνουμε για να κοιμηθούμε. Αλλά μέχρι που φτάνει η δύναμη της επιρροής τους; Μπορεί να καθορίσει τις επιλογές μας;
Νομίζω είναι σχετικά εύκολη η απάντηση, αρκεί να αναγνωρίσουμε πρώτα ένα αδιαμφισβήτητο δεδομένο. Το 1/3 περίπου της ζωής μας το περνάμε…κοιμισμένοι. Με την κυριολεκτική έννοια. Ο μέσος οργανισμός χρειάζεται χονδρικά από 6-8 ώρες ύπνου καθημερινά για να μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά. Ένα αρκετά μεγάλο χρονικά διάστημα στο οποίο πολύ συχνά περιπλανιόμαστε στους αλλόκοτους κόσμους των ονείρων. Δυο τρίτα hardcore πραγματικότητας και ένα τρίτο εναλλακτικής. Τι κοκτέιλ αλήθεια! Πόσο παράξενη ζωή ζούμε και δεν το έχουμε καν αντιληφθεί. Περιφερόμαστε από μια συνειδησιακή κατάσταση σε μια άλλη, προσπαθώντας να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε ορμές, επιθυμίες, ανασφάλειες και τα ένστικτα της επιβίωσης, ενώ παράλληλα παλεύουμε να δημιουργήσουμε, να αναδυθούμε μέσα από την έκφραση των ιδεών μας και να κυριαρχήσουμε στο περιβάλλον μας.
Μέχρι στιγμής πιστεύω πως θα έχετε καταλάβει ότι ασκούμε ελάχιστη επιρροή στον εγκέφαλο μας και τις λειτουργίες του. Μοιάζει σαν ένας αυτόνομος οργανισμός που «εμφυτεύτηκε» σε ένα βιολογικό σώμα, ένα κέντρο ελέγχου που παίρνει πρωτοβουλίες και αποφάσεις βασιζόμενος σε εντολές για τις οποίες έχουμε μικρή επίγνωση (αν έχουμε καθόλου). Δημιουργεί αισθήσεις και παραισθήσεις κατά βούλησιν κι εμείς απλώς αποδεχόμαστε τις «παραξενιές» του.
Και όταν επιτέλους καταφέρει να απαλλαγεί από τις προσπάθειες μας για να τον ελέγξουμε, κατά τη διάρκεια του ύπνου δηλαδή, μετατρέπεται σε αυτό που εγώ ονομάζω Μηχανή Παραγωγής Εναλλακτικής Πραγματικότητας!
Είναι να απορεί κάποιος γνωρίζοντας τα παραπάνω, πως τα καταφέρνουμε να επιβιώσουμε με μια τέτοια αντιφατική και συνεχώς μεταβαλλόμενη ψυχοσύνθεση. Βέβαια δεν τα καταφέρνουμε όλοι, πολλοί λυγίζουν κάτω από τις τόσο έντονα συγκρουόμενες συνθήκες. Ψυχιατρεία, φυλακές, καναπέδες ψυχολόγων και δισεκατομμύρια θύματα πολέμων, φονικών, αυτοκτονιών, είναι τα παράγωγα αυτών των συγκρούσεων. Συγκρούσεις με την κοινωνία, τις ιδεολογίες, τον ίδιο μας τον εαυτό.
Δεν ξέρω αν είμαστε το ευφυέστερο είδος στον πλανήτη, είμαστε όμως σίγουρα το πιο περίπλοκο. Και αν τα τρελά, παλαβά, δίχως λογικό ειρμό όνειρα μας, δεν είναι μια έμμεση απόδειξη της πολυπλοκότητας της ύπαρξης μας, τότε τι άλλο θα μπορούσε να είναι;

Τα όνειρα στον αρχαίο κόσμο

Από την αρχαιότητα ακόμα, σε πολλούς πολιτισμούς, συμπεριλαμβανόμενου και του Ελληνικού, τα όνειρα είχαν μεγάλη επιρροή στους ανθρώπους, καθώς θεωρούνταν είτε προφητικά, είτε αποκάλυπταν γεγονότα από το παρελθόν. Στο Σουμμεριακό Έπος του Γιλγαμές, ο ήρωας βασιλιάς Γιλγαμές καλείται να ξεπεράσει μια δοκιμασία για να κερδίσει την αθανασία. Πρέπει να μείνει ξάγρυπνος έξι ημέρες και εφτά νύχτες. Όμως, από το πρώτο λεπτό, ο ύπνος τον τύλιξε και κοιμήθηκε καθόλη τη διάρκεια της δοκιμασίας του. Δεν μπόρεσε να αντισταθεί και έχασε το δώρο της αθανασίας.
Στις Σκανδιναβικές Έντες (επικά ποιήματα των Σκάλδων βάρδων), ο Όντιν κρεμάστηκε ανάποδα από το Δέντρο της Ύγκντρασιλ για εννιά μέρες και εννιά νύχτες, ονειρευόμενος παράξενα όνειρα και στο τέλος της δοκιμασίας του έφερε στον κόσμο τους μαγικούς ρούνους.
Στους Ορφικούς Ύμνους υπάρχει μια ειδική παράκληση στον θεό του Ονείρου, να μεταφέρει τα μηνύματα των θεών μέσω των ενάρετων ανθρώπων.
Ας θυμηθούμε και τα Ασκληπιεία ονειρομαντεία όπου γίνονταν θεραπευτικές αγωγές μέσω της «Εγκοίμησης», μιας μεθόδου στην οποία ο ασθενής αφού εξαγνίζονταν πρώτα σε διάφορες ιεροτελεστίες, μετέβαινε στο άβατο, όπου σε κατάσταση ύπνωσης περίμενε το θεραπευτικό όνειρο από τους θεούς. Υπάρχει μια πληθώρα αναθημάτων που έχουν διασωθεί και περιγράφουν τις μεθόδους αυτές ως τις πιο δραστικές, άρα γνωρίζουμε πως τουλάχιστον οι αρχαίοι Έλληνες είχαν πειστεί πως παράγει αποτελέσματα.
Θεοί του Ονείρου παντού, σε όλες τις φυλές, όλους τους πολιτισμούς, θεοί προφητικοί, στους Μάγια και στους Πολυνήσιους, τους Αιγύπτιους και τους Κινέζους, ενώ οι Αβοριγίνες της Αυστραλίας υποστηρίζουν πως ο κόσμος στον οποίον ζούμε δημιουργήθηκε μέσα σε ένα όνειρο!

120 λεπτά Εναλλακτικής Πραγματικότητας

Εδώ και χιλιάδες χρόνια παλεύει ο άνθρωπος να εξηγήσει τι είναι τα όνειρα, από πού προέρχονται και τη σημασία τους. Αναλύσαμε τον μηχανισμό που τα δημιουργεί, όμως για κάποιο λόγο δεν αρκεί αυτή η ανάλυση να μας δώσει όλες τις απαντήσεις, θεωρώ πως υπάρχουν κάποιες παράμετροι που μένουν μυστηριώδεις και ανεξήγητες.
Οι σεροτονονικοί νευρώνες εμποδίζουν τις παραισθήσεις σε κατάσταση εγρήγορσης, αλλά αναστέλλονται όταν μπαίνουμε σε κατάσταση REM (Rapid Eye Movement) δηλαδή ελαφρού ύπνου. Τότε ακριβώς αρχίζει το ονείρεμα. Και μαζί του τα παράξενα. Ο ύπνος REM, ονομάζεται και ως «παράδοξος ύπνος», γιατί η δραστηριότητα των εγκεφαλικών νευρώνων είναι παρόμοια με αυτή που είμαστε σε εγρήγορση. Ο κύριος λόγος για τον οποίο τα αντιληπτικά μας κριτήρια δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το όνειρο από την πραγματικότητα. Κάθε κύκλος REM διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά και εναλλάσσεται με τον βαθύ ύπνο, όμως στον δικό μας ονειρικό κόσμο αυτή η αλλαγή δεν γίνεται αντιληπτή.
Αλήθεια, πόση ώρα νομίζετε ότι διαρκεί ένα όνειρο; Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ένα όνειρο δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 120 λεπτά σε διάρκεια και μάλιστα όχι συνεχόμενα 120 λεπτά, αλλά σε περιόδους. Αν υπολογίσουμε πως ένας φυσιολογικός ύπνος έχει 4-5 κύκλους REM, που εναλλάσσονται με βαθύ ύπνο, τότε μιλάμε για μια «ταινία» που είναι γεμάτη διαλείμματα! Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί μερικές φορές αλλάζει και το όνειρο μας και μπαίνουμε σε άλλο ή εισχωρεί ταυτόχρονα και το άλλο και όλα γίνονται σουρεαλιστικά.
Ο εγκέφαλος όμως ακόμα και σε αυτή την προβληματική κατάσταση προσπαθεί να συνδέσει τα ασύνδετα, διάσπαρτα κομμάτια εικόνων σε μια συνολική παράσταση. Κάπου βαθιά μέσα μας υπάρχει ένα πρόβλημα που απαιτεί την λύση του επιτακτικά και αν για διάφορους λόγους δεν το καταφέρουμε αυτό σε κατάσταση εγρήγορσης, τότε αναλαμβάνει το ασυνείδητο να διεκπεραιώσει το ζήτημα.
Η προσωπικότητα ενός ανθρώπου μεταβάλλεται στα σημεία που μπορεί να μεταβληθεί, όμως η διεργασία αυτή δεν λαμβάνει πάντα χώρα στο συνειδητό κομμάτι του εγκεφάλου μας. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ξυπνήσαμε από τον ύπνο και αισθανόμαστε αλλαγμένοι ή ανακαλύπτουμε ότι βρήκαμε απάντηση σε ένα θέμα που μας απασχολούσε καιρό.
Ο κόσμος των ονείρων, τόσο αλλόκοτος, σουρεαλιστικός, γεμάτος αντιφάσεις, συγκρούσεις, έντονα συναισθήματα, μια δεύτερη ζωή που κυλάει παράλληλα με την πραγματικότητα μας.
Ως επίλογο θα σας αφήσω με κάποια ερωτηματικά (tτα οποία θα τα εξετάσουμε σε επόμενο άρθρο). Μπορούμε να ελέγξουμε τα όνειρα μας; Να αλλάξουμε την ροή και την πλοκή τους; Αν ναι, τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την εξέλιξη μας;
Και το τελευταίο και πιο βαθυστόχαστο ερώτημα.
Do androids dream of electric sheep?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s