ΣΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

flare

Τις πρώτες βδομάδες του Σεπτεμβρίου ο ήλιος κατάφερε να μας ξαφνιάσει. Αν και υποτίθεται ότι διέρχεται μια περίοδο ηρεμίας, ξαφνικά από μέσα του ανάβρυσε σαν πύρινο λουλούδι η ισχυρότερη έκλαμψη  της  τελευταίας δεκαετίας. Τις επόμενες μέρες παρατηρήθηκαν κι άλλες παρόμοιες εκλάμψεις, όλες στην ίδια περιοχή, τεράστιες εκρήξεις στην επιφάνεια του που απελευθέρωσαν τιτάνιες ποσότητες ενέργειας οι οποίες βρίσκονταν αποθηκευμένες μέσα σε παραμορφωμένα μαγνητικά πεδία.  Τα ηλιακά εκείνα πυροτεχνήματα που το μέγεθός τους ξεπέρασε αρκετές φορές αυτό της Γης, συνοδεύτηκαν από μαζικές εκτοξεύσεις πελώριων νεφών από φορτισμένα σωματίδια που έφτασαν μέχρι τον πλανήτη μας με τη μορφή ηλιακού ανέμου και προκάλεσαν ισχυρότατες ενεργειακές καταιγίδες καθώς αλληλεπίδρασαν με τη μαγνητόσφαιρα του. Ραδιόφωνα υψηλής συχνότητας παρέλυσαν, επηρεαστήκαν δυσμενώς τα συστήματα πλοήγησης αεροπλάνων ενώ πολλά δορυφορικά κανάλια γέμισαν παράσιτα. Οι τροχιές κάποιων τεχνητών δορυφόρων παραμορφώθηκαν και το πλήρωμα του διεθνούς διαστημικού σταθμού ανέβαλε τους διαστημικούς περιπάτους του προκειμένου να μην εκτεθεί σ’ επικίνδυνες ποσότητες ραδιενεργούς ακτινοβολίας. Από την άλλη, οι κάτοικοι των χωρών που βρίσκονται κοντά στον αρκτικό κύκλο του πλανήτη μας απόλαυσαν ένα εντυπωσιακότατο βόρειο σέλας και κατέγραψαν παραμυθένιες εικόνες που ταξίδεψαν σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από το δίκτυο των σύγχρονων συστημάτων κοινωνικής δικτύωσης. Η ανθρωπότητα βρέθηκε για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με το αδάμαστο  μεγαλείο του κοσμικού περιβάλλοντος.

Σήμερα πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η επίδραση των ηλιακών εκλάμψεων στον πλανήτη μας αγγίζει την ανθρωπότητα κατά τρόπους παράξενους και ότι μια τόσο έντονη ενεργειακή δραστηριότητα επιδρά βαθιά στα μυαλά και στα σώματά μας. Πιστεύουν δηλαδή ότι ο Ήλιος επηρεάζει την διανοητική και τη σωματική μας υγεία. Η δραστηριότητα του ήλιου καθώς αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του ήλιου, ενδέχεται να προκαλεί εκτεταμένες αλλαγές στην αντίληψη μας, στην συναισθηματική μας κατάσταση, στα συναισθήματά και στη συμπεριφορά μας. Αν και προς το παρόν η ιδέα ότι ηλιακές κηλίδες στην επιφάνεια του ήλιου και οι ηλιακές εκλάμψεις του μπορούν να επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία στη Γη δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί επιστημονικά, όταν γίνονται στατιστικές συγκρίσεις με βασικές παραμέτρους τις εισαγωγές σε νοσοκομεία, τη γενικότερη κατάσταση της υγείας ενός πληθυσμού και την Ηλιακή-Γεωμαγνητική δραστηριότητα, ανακαλύπτονται κάποιοι ασυνήθιστοι συσχετισμοί. Για παράδειγμα, ερευνητές στο Ινστιτούτο Προβλημάτων Βιομηχανικής Οικολογίας του Βορρά (The Institute of North Industrial Ecology Problems) που βρίσκεται στη Ρωσία, μελέτησαν τις ηλιακές επιδράσεις από το 1948 έως το 1997 και ανακάλυψαν ότι η γεωμαγνητική δραστηριότητα έδειξε τρεις φάσεις κορύφωσης κατά τη διάρκεια αυτού του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, από το Μάρτιο έως τον Μάιο, τον Ιούλιο, και τον Οκτώβριο αντίστοιχα. Κάθε τέτοια κορύφωση ταίριαζε με αυξημένα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής και αυτοκτονικών τάσεων που καταγράφηκαν στην πόλη Kirovsk.

Προς το παρόν δεν έχει βρεθεί κάποιος πειστικός βιολογικός σχηματισμός που να συνδέει αυτά τα δύο σύμφωνα με τα λεγόμενα του δόκτορα Neil Cherry, Πανεπιστημιακού Καθηγητή και συνεργάτη του τμήματος Περιβαλλοντολογικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Lincoln.Κατά τη γνώμη του ωστόσο, ενδέχεται η συχνότητα Schumann να είναι ο συγκεκριμένος βιοφυσικός σχηματισμός που συνδέει την Ηλιακή-Γεωμαγνητική δραστηριότητα με τις επιδράσεις που παρατηρούνται στην ανθρώπινη ψυχική κατάσταση και βιολογική υγεία. Η συχνότητα Schumann είναι μια ομάδα συχνοτήτων σε πολύ χαμηλή συχνότητα που αποτελούν τμήματα του φάσματος του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου της γης. Οι συχνότητες Schumann έχουν παγκόσμια εμβέλεια και αλλάζουν με βάση τις ηλεκτρικές εκκενώσεις της ατμόσφαιρας, για παράδειγμα τις αστραπές,  οι οποίες λαμβάνουν χώρα ανάμεσα στην επιφάνεια της Γης και την ιονόσφαιρα. Το παραπάνω σκεπτικό οδήγησε κάποιους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι οι ηλιακές καταιγίδες ενδεχομένως αποσυγχρονίζουν τους κιρκαδικούς ρυθμούς μας, δηλαδή το βιολογικό ρολόι μας που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου και της εγρήγορσης. «Το σταθεροποιητικό σύστημα του κιρκαδικού ρυθμού εξαρτάται από περιβαλλοντικά ερεθίσματα προκειμένου να συγχρονίσει το βιολογικό ρολόι μας,» λέει ο ψυχίατρος  Kelly Posner, στο Πανεπιστήμιο Columbia. «Τα μαγνητικά πεδία μπορεί να είναι ένα απ’ αυτά τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα.» Ο αδένας της επίφυσης (pineal gland) που βρίσκεται στο κέντρο περίπου του μετώπου μας, εκεί όπου οι μυστικιστές της «Νέας Εποχής» τοποθετούν την ύπαρξη του λεγόμενου «Τρίτου Ματιού» έχει ανακαλυφθεί ότι επηρεάζεται από την ηλεκτρομαγνητική δραστηριότητα.. Τώρα πλέον υποψιαζόμαστε ότι η αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα κάνει τον αδένα της επίφυσης να παράγει υπερβολική μελατονίνη, μια ουσία η οποία «ηρεμεί» τον εγκέφαλό μας και μας βοηθάει να αποκοιμηθούμε. Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις ότι ακόμα και κάποιοι όχι και τόσο μακρινοί πρόγονοί μας, τον χρησιμοποιούσαν ως εσωτερική πυξίδα, ως ανιχνευτή δηλαδή του γήινου μαγνητικού πεδίου, προκειμένου να προσανατολίζονται. Μάλιστα, κατά τη βιβλιογραφική έρευνα που έκανα προκειμένου να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο, θυμήθηκα μια ενδιαφέρουσα παράγραφο που είχα διαβάσει στο μυθιστόρημα του σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη Στρατή Μυριβήλη, «Η Ζωή εν Τάφω» όπου περιγράφεται γλαφυρά η συμπεριφορά ενός κατοίκου των βαλκανικών δασών καθώς προσπαθούσε να προσανατολιστεί: Οσμιζόταν τον αέρα, ακριβώς όπως κάνουν πολλά μέλη των σημερινών φυλών του Αμαζονίου όταν επιχειρούν να βρουν το δρόμο τους μέσα στα πυκνά δάση της απέραντης ζούγκλας.

Σύμφωνα λοιπόν με την παραπάνω θεωρία, τα ψυχολογικά αποτελέσματα μιας μαζικής έκρηξης στην επιφάνεια του ήλιου, μπορεί να προκαλούν πονοκεφάλους, ταχυπαλμίες, αλλαγές στη διάθεση, και μια αίσθηση κακουχίας. Χαοτικές ή μπερδεμένες σκέψεις και άστατη συμπεριφορά επίσης αυξάνονται. Ωστόσο, ενδέχεται οι ηλιακές εκρήξεις να ασκούν και κάποιες άλλες, πιο μαζικές επιδράσεις στην ευάλωτη ανθρωπότητα:

Στις 29 Αυγούστου του 2008, κάποια άρθρα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο προέβλεπαν ότι ένας κύκλος αυξημένης ηλιακής δραστηριότητας που θα έφτανε στην κορύφωσή του το 2011-2012 θα προκαλούσε μεγάλες εκπομπές ηλιακής ακτινοβολίας που θα προκαλούσαν με τη σειρά τους κοινωνικές αναταραχές στη Γη. Αυτή η θεωρία αρχικά διατυπώθηκε από έναν Ακαδημαϊκό Σύμβουλό της Ρωσικής Ακαδημίας Μηχανικών Επιστημών (An Academic Adviser of the Russian Academy of Engineering Sciences) με το όνομα Yuri Zaitsev. Ο συγκεκριμένος ερευνητής ισχυρίστηκε ότι  «Οι επιστήμονες αναμένουν έναν νέο κύκλο ηλιακής δραστηριότητας…Ο κύκλος ξεκινάει με μια σειρά ισχυρών ηλιακών εκλάμψεων πράγμα που σημαίνει ότι μας περιμένει μια δύσκολη περίοδος.» Προέβλεψε δε ότι οι ισχυρότερες εκλάμψεις θα συμβούν στο τέλος του 2011 και στις αρχές του 2012. «Σε γενικές γραμμές, αυτός ο νέος κύκλος ηλιακής δραστηριότητας θα είναι κατά 30-50% πιο ισχυρός από τον προηγούμενο που προκάλεσε μια σειρά υπερ-κατακλυσμών.» «Η πρωτοφανής ένταση των ηλιακών εκλάμψεων των τελευταίων ετών και η ανώμαλη ανάπτυξη της ηλιακής δραστηριότητας καθώς και οι ελλιπείς πληροφορίες που έχουμε για τους μηχανισμούς που καθορίζουν τη δραστηριότητα του ήλιου μας απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή ως προς την επίδρασή τους στον πλανήτη μας,» πρόσθεσε. «Η ηλιακή δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές, (πολέμους και επαναστάσεις) καθώς και θεολογικές, επιστημονικές και τεχνολογικές καινοτομίες. Η σχέση ανάμεσα στην ηλιακή δραστηριότητα και στις διάφορες δραστηριότητες στη Γη, έχουν γίνει ολοφάνερες αλλά ο ακριβής μηχανισμός που τις ελέγχει παραμένει μυστηριώδης.»

Σήμερα βέβαια που πλησιάζουμε στο τέλος του 2017 και η ανθρωπότητα συνεχίζει να βαδίζει σώα και αβλαβής προς κάποιο αμφίρροπο μέλλον, οι  δυσοίωνες προβλέψεις του Ρώσου επιστήμονα μοιάζουν πλέον λιγάκι γραφικές ενώ οι θεωρίες του φαίνεται να έχουν χάσει μεγάλο μέρος από τη λάμψη τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Raymond Wheeler  του Πανεπιστημίου του Kansas και τον Ρώσο επιστήμονα Alexander Chizhevsky, οι ηλιακές καταιγίδες μπορούν όντως να προκαλέσουν συγκρούσεις πολέμους ακόμα και θανάτους σε πολλούς κατοίκους της Γης. Ο Wheeler επέκτεινε την εργασία του Chishevsky’s μελετώντας τα ποσοστά βίαιων περιστατικών κατά τη διάρκεια του 1913 και καταγράφοντας τα χρονικά διαστήματα ανάμεσα στους πολέμους που ξέσπασαν έκτοτε και τη σοβαρότητα αυτών. Τα σχετικά ευρήματα συσχετίστηκαν με τον 11χρονο χρονικό κύκλο που ακολουθούν οι ηλιακές κηλίδες. Τα αποτελέσματα της έρευνας του έδειξαν ότι όταν ο κύκλος της ηλιακής δραστηριότητας κορυφώνεται, υπάρχει μια αύξηση στην ανθρώπινη ανησυχία, στις εξεγέρσεις, στις επαναστάσεις και στις συγκρούσεις ανάμεσα στα έθνη. Καθώς τα μαγνητικά πεδία γίνονται πιο έντονα, οι αντιδράσεις προς αυτά μέσα στο ανθρώπινο μυαλό ποικίλουν από θανατηφόρες συναισθηματικές εκρήξεις έως φαινομενικά αναίτιες δολοφονικές εξάρσεις. Ο Wheeler βάσισε την έρευνα του σε όλη τη γνωστή ανθρώπινη ιστορία και ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ανακάλυψε μια συσχετιστική μορφοδιάταξη χρονικής διάρκειας 2,500 ετών!

Νιώθετε λοιπόν κάπως περίεργα τώρα τελευταία; Μια ανεξήγητη αίσθηση ανησυχίας, ψυχοσωματικής εξάντλησης ή ευερεθιστότητας; Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε ή να κοιμηθείτε τα βράδια; Ίσως λοιπόν, εκτός από τα μύρια όσα προβλήματα της γκρίζας καθημερινότητας που μας ταλαιπωρούν, πίσω από αυτή την ψυχοσωματική ταλαιπωρία που περνάτε να κρύβεται κάτι άλλο. Ίσως, τα ενεργειακά απόνερα μιας πανίσχυρης ηλιακής έκλαμψης που εισέβαλε πρόσφατα στην ατμόσφαιρα της Γης να επηρεάζουν κατά τρόπους απόκρυφους ακόμα την ψυχοσωματική σας υπόσταση και να σας αποσταθεροποιούν. Εξάλλου, ποιος λογικός άνθρωπος θα μπορούσε να αμφισβητήσει τη δύναμη του πανίσχυρου Ήλιου μας που μαζί με το φως του ενδέχεται να εκπέμπει παράξενα μηνύματα, ενδεχομένως λυτρωτικά, στους καταπιεσμένους κατοίκους μιας μικρής και εύθραυστης Γης;

Έρικ Σμυρναίος 18/09/17.

Πηγές:

1)http://www.redorbit.com/news/space/1536980/new_cycle_of_solar_activity_may_cause_social_unrest/#bl2pEYTvycsdYSvz.99

2)http://www.messagetoeagle.com/how-solar-flares-affect-human-health-our-mind-and-body/

3)https://futurism.com/the-sun-just-erupted-the-biggest-solar-flare-in-12-years-and-it-has-affected-earth/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s